Mine engler…

engler

Størstedelen av Norges befolkning er aktive på sosiale medier, på godt og vondt. Det forskes og undersøkes hele tiden om det er til det gode, eller det stikk motsatte. Jeg vil tro det er litt av begge deler. Av de som tidligere kanskje var avskjært fra det sosiale liv, enten pga sykdom, bosted eller økonomi osv, vil jeg tro det er en ny verden som har åpnet seg, da man kan sette seg med laptopen i fanget og kaffekoppen ved siden av seg, for så å følge med på hva som har skjedd med både kjente og ukjente, av både nytt og gammelt. Og så er det kommet en ny trend, en slags nymotens og digitalverdenens dugnadsånd. Lag, eller meld deg inn i, ei gruppe på facebook, marker med et hjerte og send en hundrelapp til et godt formål, og du er pr. definisjon både raus, nestekjærlig og medmennesklig ved hjelp av bare et par tastetrykk. Samvittigheta blir reinere enn ei hvitvask med hjelp av blenda, og man sparte både tid og krefter mens hundrelappen skiftet eier digitalt og du i stedet for et klapp på skuldra og noen rosende ord fikk et «like» og noen hjerter i retur. Da, når det kommer de trengende til gode, kan man jo i hvertfall trykke de sosiale mediene til sitt bryst, og løfte fram de positive sidene.

hjerter

Jeg er selv en aktiv bruker av sosiale medier. Jeg lider jo av skrivekløe, og jeg elsker det skrevne ord. Jeg bruker det som tidtrøyte, jeg stiller min nysgjerrighet, og jeg snakker med venner og familie Det er herlig avslappende å ligge i sofakroken og lese, kommentere eller chatte. Holde seg oppdatert på venner og bekjentes gjøren og laden og kaste inn noen ord eller likes her og der. Men det som er mye, mye bedre, er kontakten man har øye til øye. Kaffenkoppen smaker alltids litt bedre om den tas i selskap med levende vesener. Den gode opplevelsen av å møte et blikk, se ansiktet bak ordene, høre tonefallet i setningen og fatte meningen bak.

lunsj

Venninnene mine betyr all verden for meg, og jeg har en bra gjeng! For det betyr all verden at hun forstår hva jeg mener, da jeg skriver en melding om at jeg sitter her aleine og kjeder meg, og hun svarer : » skal jeg ta meg en tur?», eller at hun kommer innom på lunsj og hjelper til med bretting av papp og montering av skap i flyttesjauen. At hun sier i fra kvelden før at hun skal ut og kjøre grytidlig om morran og spør:  «skal jeg ta med Tobias til togstasjonen?», sånn at jeg kan sove lengre ( for det veit hun at jeg gjerne vil  ;) ). At hun setter av en time til øyenbryna mine midt i eksamenstida, sånn at jeg kan se anstendig ut på sommerfest. Dette er bare småting i hverdagen, men i det store og hele så innmari viktig, for kamuflert i lunsjer, kaffekopper, shoppingturer og boblende jentekvelder jobber de alle som mine håndplukkede og dedikerte psykologer. Det er ikke grenser for hva slags problemer som kan tas opp til debatt, snus og vendes på i alle retninger og til slutt løses eller legges en plan for,- over et restaurantbord i London, i en solseng utenfor København, på en terrasse i Maura, i en sofakrok på Råholt, eller her hjemme på Sagtangen.

solseng

Det sies at vennene dine er den familien du selv velger, og det er helt riktig. Sånn sett har jeg en ganske stor familie, og jeg vil ikke unnvære en eneste en. For hvem andre kan dukke opp, seint på kvelden med ei flaske vin, da du sitter nyinnflyttet, utslitt og oppgitt med krøllete joggebukse og pistrete hår i en leilighet som er et kaos av pappesker og du bare har lyst til å skrike. Som holder deg med selskap en fredagskveld da du sitter aleine med sovende barn og føler deg som det mest forlatte og ensomme menneske i hele verden. Som kjøper paracet og boksemat og serverer det på sengekanten da du ligger rett ut som et nødslakt med halsen full av streptokokker. Som hører på deg da du har behov for å surve og klage litt. Som er enig med deg da du synes hele samfunnet behandler deg urettferdig og ikke setter pris på din uomtvistelige fortreffelighet. Men som sist, men ikke minst, sier at :» Unn, nå er du heeelt på jordet» – og i tillegg kommer unna med det ;)

shopping

Det betyr at man må stille opp tilbake, for en god vennegjeng får du ikke gratis. Det hansler om å holde tjenestekontoen i balanse. Til tider kan det være mye, enten i den ene eller andre retningen. Men tro meg, det er verdt hvert eneste minutt, hver eneste anstrengelse.

venninner

Selvfølgelig benytter vi oss også av sosiale medier oss i mellom ; gir beskjeder, holder kontakt da hverdagen er for stri til å møtes, oppdaterer hverandre og påskjønner hverandre, og kanskje spesielt nå i sommerferien, da vi tidvis er spredd for alle vinder. Ikke vil jeg heller rakke ned på noen, eller noe godt som måtte komme ut av engasjement via sosiale medier. Vi har alle vårt åm stri med, tida strekker ikke alltid til og alle er ikke velsignet med en sånn gjeng som jeg har. Men jeg tror alle kunne tenke seg litt ekstra om i blandt, da de sitter der med smarttelefonen eller lap-top`en, tenker på å taste inn et hjerte eller en»like» ,- kjenner du noen som sitter aleine akkurat nå ? Har du en gammel venn som ikke har det så lett ? Er det lenge siden du viet litt oppmerksomhet til ei «gammel» venninne? Det er utrolig hva du kan utrette med en sms, en telefonsamtale eller et lite besøk. En kaffekopp, ei sjokoladeplate eller ei billig flaske vin :)

vin_sjokolade_424

Nå er sommeren snart over. Hverdagen er på veg tilbake og troppene samles. Om ikke lenge er vi samlet rundt et kjøkkenbord i ivrig samtale igjen. Snart sjenkes det vin ved et sofabord mens skravla går i munnen på hverandre. Det blir shopping, sykebesøk, klaging, jentetur, latter og slutt på alle verdensproblemer. Alt blir forhåpentlig som det skal være igjen, både for meg, og mine engler :)

faith

 

One thought on “Mine engler…

  1. A9ta says:

    Det er koseligere med face-look enn bare facebook :-) Takk for at du har tatt våre samtaler og kjørt igjennom ditt ordrike univers så det kommer ut, velformulert, gjennkjennelig, jordnært og trivelig i din underholdende og underfundige blogg. Jeg gleder meg til hvert innlegg/utlegg/opplegg – både ler og gråter omm i nann. Du er en ordkunstner Unn – dine blogger fortjener mange lesere – og leserne fortjener deg. LYL – love you litt ♡

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>