Jaktsesong

 

høstfarger

Han er jeger, han gubbsjela mi. Reiser rundt i inn- og utland med børse, sekk og bikkje for å skyte uskyldige dyr. Sitter i timevis på en stubbe et sted, grønnkledd som en måsagrodd trelegg med børsa i fanget og venter på tegn fra menneskets beste venn om at viltet er på skuddhold og klart for likvidering. Enten det er snakk om fugl, hare eller hjort sitter han der, musestille…..og venter. Og da disse vakre skapningene åpenbarer seg og bikkja går i stand, eller loser så det uler gjennom berg og kratt og marg og bein, retter han våpenet mot sitt offer og planter et skudd med et gjallende smell i den flotte dyrekroppen. «Dette er balsam for kropp og sjel»- sier jeger`n………den eneste balsamen jeg har behov for, er fra Wella, og står trygt plassert på baderomshylla. «En natuopplevelse av de helt store» – sier han. Det ligger i dem, mannfolka, og i noen kvinnfolk, dette å skyte, felle og overvinne. Vomme og flå og kaste byttet over skuldra, så de kan bære det med seg, henge det andektig opp på utsida av jaktbua, hvor de kan fyre opp i grua, og skryte og ljuge, mens de spiser Toro legergryte med potetstappe som de skyller ned med øl og Jægermeister. » Det er så kos`lig»- sier`n….»ja, VELDIG!»- tenker jeg….i pakt med naturen , liksom. Jeg er akkurat så i pakt med naturen som jeg trenger der jeg ligger, varm og bekvem, i sofakroken, med utsikt over Andelva :)

jegerbjønnbella

Nå er han på bjønn- og fuglejakt langt oppe i Nord-Sverige et sted, han og Bella. Koser seg sikkert kongelig med børse og bikkje, øl og dram og skau og kratt, og godt er det! For her hjemme, her sitter jeg, og kunne ikke hatt det bedre :) Det er stille og fredelig. Tv`n trenger ikke stå på hele tida, jeg spiller min musikk, akkurat når det passer. Ikke en gang Jan Eggum blir bannlyst og tone ned. Det er bare en brøkdel av klesvaska, og de klea som er, er halvparten så store. Det er ikke noe mas om middag heller, eller poteter….gubben skal alltid ha poteter! Vi slenger bare sammen noe lettvint, unga og jeg;- pytt i panne og speilegg, brødskive med karbonade og løk eller lignende. Fort gjort og lite oppvask.  Ofte fyker de ut med venner på kveldstid og spiser på sin ferd på et gatekjøkken et sted, og jeg, jeg steiker meg en kyllingbit eller varmer meg en skvett med suppe, rister ei loffskive og heller i meg Cola Zero fra store glass. Og da tv`n endelig skal på har jeg kontrollen for meg sjøl. Jeg kan se på de debatter jeg vil, svitsje litt hit og dit mellom kanalene hvor stortingspolitikerene blir både drillet og grillet. For det er jo jakt der også, nå foran kommunevalget, jakt etter stemmer og medlemmer. Det finnes ikke hyggeligere mennesker enn en politikere med et partiprogram i hånda utenfor kjøpesenteret en lørdags formiddag. Løftene er store og vidløftige, og din stemme er både viktig og avgjørende i forhold til din, dine barns og sambygdningers ve og vel. På tv-skjermen er temperamentet dessto mer hissig. Programledere og partiledere dundrer løs,  politiske motstandere er like fritt villt som en råbukk i soloppgang, og plasserer de skytsen rett så feller de nok noen ofre de også.

 

hollywoodblomsterpottepartiene

Har jeg lyst på en mer harmonisk tv-kveld kan jeg nyte en koselig, romantisk film, eller Hollywoodfruer om det så skulle være,  og selvfølgelig på slutten av kvelden, det obligatoriske ; «Sex og singelliv», uten sånne sure oppstøt fra godstolen på andre siden av bordet som  ; » detta har du da sett minst 25 ganger før….!!??», hvorpå jeg glefser tilbake at: «ja», «jeg har sett deg minst 25 ganger før også, men du er da her ennå du og!»  Etterpå har vi hele dobbeltsenga for oss sjøl, Lensmann og jeg, – og han er så god til både å snorke og prumpe at jeg føler meg ikke forlatt et eneste øyeblikk. Det er ingen som skravler om morran heller, vi er like treige og trøtte og vi, jeg og bikkja, så da jeg drar beina og resten av kroppsmassen ut av bosoa, løfter han så vidt sin morratrøtte hode og ser oppgitt på meg med søvndrukne øyne. Han etterlater seg ingen sure sokker heller, eller arbeidsjakker på spisestuestolene og tomme matbokser på benken.

bord

Men det beste av alt, det er jentekvelder. Det sørger jeg alltid for å arrangere da jeg har gressenketid. Hyggelig samvær med likesinnede kvinner….det er det jeg jakter på. Jeg er jo ikke spesielt begeistret for matlaging, ikke spesielt flink heller, men det er noe med å lage i stand til selskapelighet. Når man kan kjøpe inn litt ekstra gode råvarer, bruke god tid, pynte bord og fat og glede seg til besøket,- DA er jeg i mitt ess. Wimp sørger for musikk til arbeidet og spillelista er lang. Jeg takker Gud for ungdommenes ørepropper hver gang de plutselig står rett bak meg der jeg, totalt uforberedt,  svinger en støvklut eller skjærer en løk mens jeg synger duett med Rod Stewart av full hals. Husarbeidet går som en lek, maten er i rute og etter en kjapp dusj og et tekkelig lag med make-up er det bare å vente, venninnene er straks på veg :)

karianne mettesvanhild

En kveld kommer Fenstadjenter, Anne B og Anne Mette. Jenter jeg har vokst opp med, som jeg har ei fortid og en historie sammen med. Kommer fra samme bygd, har gått på samme skole, kjent de samme menneskene. Livet og skjebnen har skilt oss en gang. Hverdagen med jobb og unger, hus og hjem, ( eller som hun sier det, Anne Mette:» mannfolk og unger, svigermødre og bikkjer» :D ) har krevd sin plass. Men nå sitter vi her sammen. Det er noe trygt og godt i det og, å treffes med de man har hatt der bestandig, om ikke hver dag, hver uke, kanskje ikke hvert år en gang, men da man er der, sammen med dem, kjenner man på tilhørigheten. En slags felles plattform, med venner man fortsatt har og som når alt kommer til alt, kjenner deg helt fra barnsben av og kanskje bedre enn noen annen. Gamle minner tas fram i lyset, fra den gang man var ung og blåøyd. Felles opplevelser fra en annen tid, og man kan reflektere over hvordan man tenkte den gang og hvordan man tenker om det nå; 30 år etter. Jeg serverer litt enkel mat, litt ost med kjeks og fruktgele, en gryte med kylling og peanøtter, ris og salat og en søt kake med bringebær til dessert….Anne Mette går glipp av desserten, men det er heller ikke det viktigste.Lattersalver og gode samtaler, praten og tida går altfor fort, vi skulle hatt så mye, mye mer tid, men vi møtes igjen, forhåpentlig om ikke altfor lenge :)

june og anita

En ettermiddag kommer ei gammel skolevenninne på besøk, fra den gang man som altvitende og udødelig 16-åring gikk på videregående skole i nabobygda. Koselig kveld med kaffe og kokosboller, og prat om løst og fast. Og påfølgende helg, nok en jentekveld. Denne gang med Niese June på besøk, sammen med to av mine nære venninner. June er ikke den letteste å tilfredstille på matfronten, men vi ender opp med innbakt svin, ris og wok-grønnsaker, champagne i glassene og sukkerbomben Oreokake til dessert. Diskusjonene går om stort og smått. Meningene er ikke alltid like, men respekt og langvarig vennskap står høyt over det. Skravla går jevnt, latteren sitter løst og natta kryper på, før jeg med et smil om munnen følger siste gjest til døra. Jeg sovner med et smil om munnen og Lensmann ved min side. «Så heldig jeg er som har dere»,- tenker jeg, «dere som hjelper meg å skape sånne kvelder» ! Herlige kvelder man kan leve lenge på, minnes med varme i hjertet og se fram til neste gang!

 

 

lens

 

Men så er de hjemme igjen, jeger`n og bikkja. Fyller hele trappa og halve gangen med dau fuggel og sure underbukser, og forteller om lange dager i Guds natur, om dyr som er skutt og dyr som er sett og hvor fantastisk vidunderlig dette livet er, og jeg nikker og bukker og sier mhm mens jeg drar på meg et passende smil. » Er du egentlig klar over hva du går glipp av ?» spør han…og JA, jeg er det, og jeg kunne ikke vært mer takknemmelig enn det jeg er, for å slippe å delta på denslags! ;)

boblerost

oreokake

Så har det vært en vellykket jakt, både for gemalen, og for meg her hjemme. Han har skutt sine fugler, jeg har fanget noen gode minner og i dag har jeg avlagt min stemme. Gitt mitt bidrag til det partiet jeg synes fortjener det mest og dermed gjort min borgerplikt. Jeg håper dere alle, samme hva du stemmer,  benytter denne muligheten og bruker stemmeretten :)

Så ønsker jeg dere alle : Godt valg ! og en fortsatt herlig jaktsesong :)

lys

Lys i høstmørket :)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>