Raske skritt mot de 50 :)

strand

Sist uke fylte jeg 49 år. Det ble feiret i Spania, nærmere bestemt Torrevieja, sammen med min mann, min mor og mine to eldste barns besteforeldre, Gerd og Leif. 49 er selvfølgelig ikke mye å feire. Ikke er det rundt, ikke er det ungt, og ikke er sånn innmari gammelt heller. Men som «svigermor» – Gerd sa;» hva er alternativet ? «. Jeg er jo heldig som kan runde 49 og fortsatt være blant den friske delen av befolkningen å regne. Jeg har ikke vært spesielt flink til å ta vare på kroppen og helsa mi heller, men nå prøver jeg så godt jeg kan å gjøre en innsats. Således var det med blandede følelser, men mest av alt stolthet, jeg for første gang i livet pakket joggesko og treningstøy blant  lyse, lette topper og nette, små sko i feriekofferten. Og vi gikk og gikk – strandpromenaden opp og ned og sentrum rundt, både seint og tidlig, slik at jeg kunne unne meg god spansk mat og Gerds Pavlova, med rosa cava til, på bursdagen :)

pavlovarosa-cava

Jeg har vært på diett i noen uker. Spist minimalt av alt som er søtt og godt og kjørt på med grapefrukt, rødbeter, grønne bønner og epler i massevis. Melken i kaffen er blitt droppa og all brus tilsatt sukker er styggedom. Og så har jeg gått! Vandra hekk- og hagelangs i all slags vær, i mot- og medbakker, med gnagsår og knirkende hofter, melkesyreangrep og gispende åndenød. Minst ei halv mil på annenhver hverdag og minst ei hel ei på søndager. Og formen har stigi, jeg kjenner jo det. Det er ei stund siden jeg sto i toppen av en bakke med blå lepper, knallrødt hode og lunga så og si dinglende på utsida. På øde, slette strekninger løper jeg litt også, intervaller bare,-  det holder for meg, ca 30 min gange, 3 min jogg , eller sånn der omkring ;). Jeg trives best på asfalt da. Jevnt underlag og få overraskelser. Man kan gå i raskt tempo, uten nevneverdig konsentrasjon ( sett bort fra da man er ute og renner gatelangs i skumringen, når grevlingen lurer i grøftekanten ). Gå i egne tanker, løse verdensproblemer i eget hode og drømme seg bort mens beina jobber. Men sier man det, at man går på asfalt, – se da får man høre at det er slettes ikke bra, – skog og mark, det er tingen! Ja, det er det helt sikkert, men jeg har økt min aktivitetsinnsats med ca 750 %, og er godt fornøyd med det. Ikke for det,- jeg har faktisk gått på skogtur og, en søndag, sammen med gemalen og bikkjene. At turen var fantastisk behagelig kan jeg ikke påstå, da jeg måtte passe på å ikke tråkke i gjørme, balansere på fe-rister av tre og klopper som var lagt ut over våte stier, røtter, steiner, høl og humper. I tillegg var det varmt, antagelig en av de siste virkelig varme høstdagene dette året, så jakka ble kasta, eller knyttet rundt livet, etter bare et par kilometer. Men jeg gikk til topps, til Haslertårnet, i brukbart tempo, og kunne notere ei mil i vandringsmargen den ettermiddagen.

epler

I tillegg innrømmer jeg gjerne at jeg var bergtatt av fargene vi var omringet av denne søndagen tidlig i oktober. Gnistrende høstfarger i gyllenvarme toner. Sola som topper nyansene fra skarp, syrlig gul til mektig og flammende rødt i et myldrende hav av tilårskomment løvverk. Klare høststråler rammer det hele inn og forgyller prakten i et gullskimrende og overveldende skjær,- enten det har mistet grepet og samlet seg i bunker på stier og sletter, om de virvler som lette høstkyss gjennom årets siste sønnavind, eller standhaftig holder fast i en vinterklar kvist. Nakne grener med tilbaketrukket sevje strekker sine sprikende fingre mot en høy og lyseblå himmel, og skaper vakre, skarpe kontraster i barkebrunt og nevergrått. Det skader jo ikke en halvgammel sjel å kunne nyte naturens fargeharmoni utspille sitt nydeligste kunstverk, i det hun legger kilometerene bak seg for å gjøre en helsemessig innsats :)

høstfargerslitenulenttårnturskau

Bak denne innsatsen ligger et mål. Da jeg fyller 50, altså om litt under et år, har jeg tenkt å gi meg selv en gave. Gaven av: 1: å være i matchvekt, – sånn at jeg kan få på meg de klærne jeg helst vil, og slippe badevektangst og hjerteatakk. 2: å være i god fysisk form, – sånn at jeg kan tåle ei skikkelig treningsøkt, holde grevinnehenget på et akseptabelt nivå og rumpa sånn ca på plass der den hører hjemme, altså i sånn passe avstand over knehasene.  3: Å slutte å røyke !! ( igjen!! :/ ) Og for å nå nr 3, må jeg først nå nr 1 og nr 2. Jeg sier ikke at jeg klarer det. Jeg lover det ikke heller, for jeg har helt klart min svakheter, – men jeg lover at jeg skal prøve, og jeg kan forsikre om at jeg er MEGET motivert ! Så langt har jeg minsket vekten med en del kilo. Jeg går mine turer med friskt mot og har ikke hatt lungene hengende til tørk på brystkassa på toppen av en bakke på ukesvis nå. Jeg har investert i treningstøy og nye joggesko, jeg er tilbake i str small og har kvitter meg med det meste av dobbelthaka, – men!-  jeg røyker med både armer og bein!, og røyken skal bort! Det mener jeg! Jeg skylder kroppen min det, – som aldri har sviktet meg til tross for rovdrift, svik og hensynsløshet. Jeg skylder alderen min det, – som har klatret såpass høyt, uten å gi meg de nevneverdige belastninger og vanskelige utfordringer. Og sist, men absolutt ikke minst; jeg skylder unga mine det. De er så unge, har bare såvidt begynt på livet, og jeg vil være der for dem, sammen med dem, få lov til å leve med dem, igjennom mange år og noen livsfaser til.

frukthjerte

Nå er det godt å gå. Det er godt å trekke på seg den gamle dongeribuksa. Det er godt å vite at man gjør en innsats, at kroppen min trives bedre og ikke minst : at jeg trives bedre!! Den som har det bra med seg selv, har mer å gi til andre – ikke sant…. ? Jeg satser på det, og da må jo bare detta bli utrolig bra til slutt! En vinn-vinn situasjon, for meg og alle mine som jeg kan glede meg til langs landevegen, der jeg trasker med raske skritt mot de 50 :)

image

One thought on “Raske skritt mot de 50 :)

  1. A9ta says:

    Ja du burde starte motivasjonskurs for sofaslitere, med 2 mil høy dørstokk, unskyldninger som – dårlig vær, dårlig knær og dårlig tid. Jeg heier på deg – kom å luft meg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>