Sommer’n er her :)

image

Våren har vært lang, grå og kald. Folket har hutret og jamret, ikledd seg varme jakker og godt mot og lengtet etter sol og varme.

Jeg har selvfølgelig ikke lengtet etter varmen og solsteika. Jeg er født kritthvit, nesten blå, og har hverken hud eller ro i rumpa til å ligge paddeflat på ei solseng mens det grilles fett til det lukter nystekt bacon i mils omkrets. Men jeg har lengtet etter sommerlivet. Lettkledde dager med dørene på vidt gap. Rask forflytning mellom hus og bil, eller postkasse, med bare bein i flip-flops, eller på jobben ; i hjemmesykepleien. Rase avgårde bygda rundt med åpent vindu og raggae på radioen. Slippe langarmet ulltrøye, stilongs og mammeluk under arbeidstøy av tjukk og tettvevd bomull. Løpe lettvint fra dør til dør uten fare for å skli på ustrødde issvuller, og frykte fallskader som hjernerystelse og lårhalsbrudd.

sykebil

Maimåned er fantastisk. Propp full av flagg- og høytidsdager, til glede for alle som trenger en ekstra fridag, eller å et etterlengtet tilskudd på konto fra helligdagstillegget. Bjørka grønnes og fugg’ern piper, og det norske folks humør stiger i takt med sevja. Også er det fest. Konfirmasjonsfest, frigjøringsfest eller grunnlovsfest. Og når pinsen i tillegg faller på en helg i mai, er jo månedens gleder total.

image

Anita, jeg og Hanne. På stabburstrappa :)

Akkurat denne helga kom både sola, lauvspretten og bunadsdagene samtidig. Også jeg var invitert i konfirmasjon og klesvalget var klart fra første stund. Bunaden skulle fram fra skapet. Skjorte skal vaskes og presses, sko skal pusses og selve drakta skal prøves, og DET er den største, for ikke å si værste, oppgaven! Så på fredag kveld, mens gubbsjela brummet over ei forsvunnet jakke, sto jeg lett fremoverlent med godt tak i bordkanten, brukte alle mer eller mindre effektive muskler for å dra inn mageskinnet og holdt pusten til jeg så stjerner, mens mun datter tok spenntak og dro livreima på plass. Det gikk, med et nødskrik☺️. Lykkelig gjenforent med festbekledningen tilbrakte jeg de siste timene av kvelden med venninne Anita B anføttes i sofaen, tullprat og lattersalver, før jeg tok kvelden da det for lengst hadde blitt natt.

Creme brulet, bringebærsorbet, bær og pikekyss

Dagen opprant med fantastisk vær, nye sko og pustebesvær. Håpet var at maten ikke smakte no særlig og at porsjonene var små, -sånn var det dessverre ikke! Porsjonene var rause maten nydelig og bunadslivet tryglet om nåde, men vi holdt stand, bunaden og jeg, og gikk bare glipp av det meste av kakene. Hovedsaken var at konfirmant og foreldre var fornøyd, og det var de, både med dagen, selskapet og gavebordet .

image

Konfirmant Markus mellom sin mor og far :)

Så var det hjem og skifte, fra Romeriks- til Bønsbunad ; mjuk bukse med meeeget slapp strikk i livet og løsstrikket og romslig genser, og så ble godt drikke og munter passiar med venner på deres balkong. Alt i alt en svært vellykket dag og kveld.

image

I dag sov jeg lenge og sto ikke opp før kl 12. Ja jeg vet, på en varm og solfylt søndag i kongeriket Norge er det som å banne i kjerka! Men jeg trengte en sovemorgen før ei ny arbeidsuke. Gubben smurte frokost mens jeg var på badet og så var det på med spasersko og solbriller. Jeg endte opp på samme balkong som i går. Godt innsmurt i faktor 50, med følgesvennen Prince rounded taste og fru Høgs smakfulle iskaffe, har jeg ligget i balkongsofaen og løst verdensproblemer med venninna. Det rosaceabefengte ansiktet har jeg holdt klokelig i skyggen, men inspirert av alskens Facebook- oppdateringer av føtter ved vann eller strand, på fluktstol eller solseng, lot jeg mine kritthvite undersåtter bade i solskinnet.

image

Iskaffe ala fru Høgh

Heldigvis, etter timer med svett balkongtilværelse foreslo fruen felles middag med grillede koteletter og saltkokte poteter. Ikke bare er det nydelig mat, men så slapp jeg i tillegg å tenke på og planlegge middagsmåltidet, og gubben ble gledelig overrasket over å gå rett til bords nok en dag og tillegg kunne nyte sitt favorittmåltid. Og mens sola gikk ned i vest, middagen var fortært og de forskjellige middagsgjestene hadde forlatt åstedet, dro min fantastiske venninne fram en flaske Lemoncello. Med hver vår gule herlighet var vi tilbake på balkongen og nøt de siste fritimene samen med min datter og Anitas kusine, før kvelden kom sigende på, og vi kunne gå hvert til vårt og imøtese ei ny skole- og arbeidsuke.

image

Grilling av løk og koteletter….

image

Alt hva hjertet kan begjære en forsommerkveld :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helgen har vært full av opplevelser og inntrykk. Den første helgen i 2016 hvor man kunne bedrive sol- og sommersysler. Tiden er inne for norske nordmenn å ta tilbake det enkle og lette livet. Da middagen kan spises ute, boblejakker kan bo på loftet, drinken kan nytes på balkongen og man kan sprike med tærne i varm og behagelig friluft. Dagene er lange og lyse og kan romme et hav av hyggelige opplevelser, som man kan spare på i hode og hjerte og føle seg uthvilt og glad da arbeidsdagen kaller. Sånn som livet her oppe i nord kan være, da sommer`n er her :)

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>