Hvor «dum» kan man bli……?

Er vi, her til lands, blitt så «dumme» ? så likeglade, oss selv nok ? Er medmenneskelighet, empati og omsorgsfølelse borte…., en saga blott ?

Jeg spør fordi, ut fra av alt man kan se, lese eller høre i mediene, eller på nettet, synes jeg det virker nettopp slik. Det eneste som synes å være igjen av det gamle «folkevettet» er den heller udelikate dobbeltmoralen. Irettesettelsens dirrende pekefinger mot mennesklig forfall, sløvhet og velstandslyter.

janteloven

Utviklinga har gått fort de siste ca 60 åra, og utviklingsfarten har økt progressivt. Vi vil stadig ha mer, stadig raskere. Fra zaloflaska var husmorens vidundermiddel for dekketøy og koppestell, – til oppvaskmaskinen var en selvfølge i de fleste hjem. Fra telefonapparatet kun var å finne hos de mest velstående familier, og man måtte bestille «rikstelefoner» via sentralen, –  til hele familien ble utstyrt med smarttelefon. Vi har vært med på en ufattelig reise, vi som er født etter «krigen». Mulighetene er så uendelig mange, teknologien har kommet så langt og verden har blitt så liten. Men hva har det gjort med oss,….har vi også blitt små ?

Produktenes_historie_zalo_top_three_columns_full

Man skal være temmelig hardhudet for ikke å bli påvirket av presset. I et samfunn hvor det hele tiden kreves nytenkning og utvikling, hvor motene har skiftet før mjølka har gått ut på dato, må du til enhver tid være våken, informert,  og «up to date».

index

Da Facebook gjorde sitt inntog i hjemmene verden over og var på veg inn i bevisstheten til alminnelige mennesker, var omkvedet fra brukerene , » HÆ, er du ikke på face….? » mens ansiktene demmes vrengte seg i sjokk og vantro. Man forstod jo straks da at her var det bare å opprette en konto, legge inn personalia fra a til å og karre til seg et respektabelt antall med, såkalte, venner, for så å lese side opp og side ned med hverdagshistorikk og statusendringer. Sjekke album, betrakte bilder og trykke «likes» over en lav sko. For så, da du kort tid etter møtte de samme brukerne over en kaffekopp, og ivrig fortalte om oppdateringer og statuser du hadde oppgradert hjernen din med, bli møtt av en lett tilbakelent holdning og hevede øyenbryn i det de sa ; » er du AKTIV  på face….??» ……..som de suplerte med en søt og hånlig liten latter. Facebook var blitt allemannseie, folkelig…..,.utdatert!!

Og sånn fortsetter det, med alt av hva teknologien og framskrittet bringer. IT-faktoren slår inn, slår deg ned, og etterhvert slår den deg rett ut.

snakkebobler

Aldri har samfunnet vært så åpent. Aldri har vi snakket så mye, om så mangt, så offentlig. Alle meninger, tanker og ord skal analyseres, legges på folkevettvekta, veies og måles, …..for lett, eller for tung. Jamre deg ikke for mye, klag ikke om du ikke må. Vi har det godt her i landet, husk det, det er ingen grunn til å klage! Men…. du skal ikke ha det for bra. Du skal ikke kose deg for mye. Vær ikke for stolt, eller for tilfreds….janteloven flagrer over etern som en rovfugl over en saueflokk. Vær alltid bevisst de som har det værre, da du har en dårlig dag. Vær alltid litt skamfull, da du koser deg med lørdagsbiffen, og tenk på de som ikke har til sitt daglige brød. «Lykkelige» bilder av et festlig lag, koselige middagstunder, lek med fornøyde unger….vær forsiktig, – det virker på moralens voktere som den røde kluten på en illsint stut, og plutselig ligger det, rett over ditt lykkeøyeblikk, et bilde av en sulten, herreløs og stusselig hund. Glem ikke, for all del, glem ikke !

For vi er vel lykkelige da, er vi ikke, da vi serverer gubben en blodig biff ? Eller da vi triller inn på gårdsplassen i splitter ny bil ? Da vi får kjøpt den nye iPhonen ?

Når vi blir oppfattet som innovative, velutdannede, rike og velbeslåtte, blir vi også regnet som vellykkede og ofte lykkelige, men forteller det oss egentlig noe om lykke? Har framskrittet gjort oss lykkeligere. Det har helt klart  gjort oss til samlere, og jegere. Akkurat som i oldtiden, helt fra menneskets opprinnelse. Det er bare det at vi samler på andre type ting, og vi jakter på en annen måte og av en annen grunn.

catwalk

Framskrittet har gitt oss teknologi. Mac`er,pc`er, smarttelefoner, fremkostmidler og sportutsyr, som gjør livet lettere, kontakten enklere og menneskene lettere tilgjengelige.  Sko og klær fra designere, sånn at vi kan pynte oss for hverandre og føle oss attraktive. Spennende utdannelser og interssante yrker, som virker stimulrende og utvikler intellektet. Medisinsk utstyr og medikamenter som gir oss bedre helse og lengre levetid. Det gir oss styrke, og det sparer oss for tid. Styrke til å tåle hverdagen, maset og kravene. Tid som vi kan bruke på hverandre og familien. På barna våre og på våre eldre,…….. men gjør vi det? Mine besteforeldre var født bare et tiår etter forige århundreskifte. Kvinnene vasket opp for hånd, kokte hvitvaska på svartommen, bakte, strikket, syltet og saftet…..men de hadde tid !

Hvorfor sliter da menneskene sånn ? Hvorfor har vi tidsklemme ? Og hvorfor har vi blitt så opptatt av å bry oss med, mer enn å bry oss om ?

tårer

Kan vi se hverandres lykke ? Kan lykken måles, ut fra facebookbilder og kjøretøy ? Da jeg gleder meg over en bedre middag med mine kjære, og «forteller» alle mine venner det, betyr det at livet mitt består av lykke ? Om man ikke ser hverandres tårer, betyr det at de aldri finnes ? Har alle krav på å vite alt om hvordan alle har det, pga at vi deler bilder og begivenheter vi gleder oss over på sosiale medier ? La oss ikke gjøre framskrittet til noe vi ikke kan leve godt. La ikke teknologien gi oss mer å føle oss presset av, eller sosiale medier til en moralens høyborg hvor vi må vokte oss for mennesklighet og privatlivets fred…..de aller fleste av oss føler oss allerede ofte nok ganske «dumme» :)

Livet går så forferdelig fort, jeg klarer så vidt å følge med, og jeg har så uendelig mange spørsmål….men dessverre, ikke så mange svar………ja,  så «dum» kan man bli  ;)

 

 

 

 

5 thoughts on “Hvor «dum» kan man bli……?

 1. Mango says:

  Bravo! Detta er etter min mening ditt nest beste blogginlegg, nest etter
  «De sa hun var slem»
  Lykkelig få face, med hjærtesmilefjæs,
  nakne bein mot hvit sand og blått hav,
  smilende vennegjenger, flinge/søte/snilleste barn i verden og jeg elsker kjæresten min høyere enn noen annen – blæh! Min lille teori er, at jo «lykkeligere de er på face» jo mere problemer har de, og skjuler de. Nei, gi meg en ekte dagsraport á la,
  «Føler meg sliten og lei i dag. Kom gjerne innom på ett glass brus, i mitt rotete hus. Jeg trenger en klem»
  Men dumme er vi, uten tvil! Og det avsløres lett i ymse kommentarer, til ymse innlegg på nettet – hvor fakta og kilder aldri granskes, påstander svelges rått, og tilbakemeldingene krydres med private synspunket og krydres med ukvemsord om farge, religion. misunnelse, irettesettelser, for ikke å snakke om at folk kjenner seg krenket. «JEG føler meg krenket av hva DU gjør/mener/tenker – sa da må DU forandre deg! Hva?! Vi har blitt ett folkeslag, hvor minoritetene får bestmme. Med «minoritet» mener jeg ikke «dessa jævvla invandrera, som svindler på Nav, stjæler jobber, voldtar alle i kort skjørt og tar over landet» for å sitere kommentarfelter, med anonyme hjemmesittere. Nei, jeg mener de som er så omsorgsfulle, at de gjerne taler på vegne av andre, så alle vi andre må «skjerpe oss» og ta hentyn til mindretallet. Vi som er «aktive på face» har vel alle lest om juletrefestnekt på skolen, nei til brune pepperkaker, forby spareGriser og dropp nisselue, du vet, historier vi leser uten å sjekke kilder eller sannhetsgehalt. Vi i Norge vil være best i klassen, og vi skal ta så mye hensyn, at det til slutt går ut over andre. Hvilket paradoks. Hvem skal ta hensyn til de?? Nei, nå føler meg så krenket (…) at jeg vil at alle dumme folk må holde fingra fra tustataret, tenke seg om både 2 og 5 ganger, sjekke kilder, felle en tåre og be om en klem – FØR de spyr ut sin edder OG lykke – på face..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>