«Girls want cavemen…….don`t they ?»

hulemann

Ivana Chubbuck, en av Hollywoodstjernenes coacher, har lagt sin veiledende ånd over noen av våre norske skuespillere. Disse nordiske mennene er for tiden en av amerikas snakkiser for tiden…. i følge Chubbuck fordi de er barske og maskuline – hulemenn,  og det er nettopp det jentene vil ha…er det ikke ?

torbjørn harr

Hva er det som gjør at norske, eller nordiske, menn fremstår som barske og maskuline ? Torbjørn Harr hadde svaret selv under en Amandaprisutdeling……..»Vi har nemlig en helt egen egenskap –  vi har rett og slett et stort talent – og det talentet er å gro et svært, stygt skjegg. Gjerne rødt …..» I tillegg er blikket klart og gnistrende blått, og musklene store og svulmende under stramme skjortearmer, da de flys over Atlanteren for å delta i filmer og serier som nordiske erobrere i vikingmannens kjente råe og grusomme stil. De ivaretar vår gamle arv, det nordiske folks ære og stolthet.

Nå er det noen år siden de lot fluesoppen stå, men mjødet heller den norske mann fortsatt ned med stort behag, om enn fra reinvaska, blanke glass i behagelige skinnstoler i neonbelyste barer. De måler hverandre i antall halvlitere, slår seg på brystet og brøler som Tarzan, river av seg skjorte og slips, bryter håndbak, danser krigsdans på bordet, banner og raper og spytter snus. Og jentene, de faller som fluer. Ligger paddeflate i nesegrus beundring. Vippes av både pinnen og barkrakken av styrken og råskapen fra buldrene selvtilfredse menn. Vi pynter oss i tant og fjas i håp om å vinne hulemannens gunst. Åler oss rundt dem i trange, korte kjoler med oppstoppa pupper og lengtende blikk. Joda, det stemmer, Ivana, det er hulemenn vi vil ha,……. en stund ;)

staffasje

Men hvorfor vil vi det ? Hvorfor er det viktig å kapre den sterkeste, raskeste, råeste, eller kløktigste ? Vi må nok tilbake til huleboernes tid for å finne svaret. Den gangen menn var jegere og kvinner var samlere. Fant vi denne mannen, som var raskest, sterkest eller kløktigst, så fant vi også en god jeger. En som kunne finne de beste jaktområdene, skyte det beste dyret, og klare å bære det hjem. Han ville sørge for mat på bordet og gi oss de sterkeste sønnene.

Og damene da, hvordan skal de velges…..hjelper det med tant og fjær, silkestrømper, lange vipper og heler høye som hus ? Hva er det vi forteller hulemannen da vi ikler sånn staffasje ? Luksus, jenter ! -og sans for de beste detaljer. Samleren, som skal holde hulen varm og trygg…..holde barna i orden og hulen med nødvendig utstyr. Ta i mot mannen med varme og ynde og omgi han med kjærlighet og et trygt,  mykt og behagelig rede. Hun var inne på det , min venninne Anita, da vi falt i staver over en kåpe hos Karen Millen i København, og nesten dånte da vi fikk øye på prisen ; » vi ville gitt våre hulemenn de vakreste potteskår og de mest eksotiske sopper og bær » ;)

sopp og bær

Og hva gjør vi så, da vi har kapret vår hulemann og fått ham i hus ? Jo – vi begynner å plukke av ham unotene. Kvelder på by`n med litervis av øl, bar overkropp og muskelbrus, raping og bannskap er helt ute av bildet. I redebyggingens hellige navn skal heretter jegeren være samlerens egen sjafør. Motorsykler og raske biler skal byttes inn i stasjonsvogn, og pendle mellom Ikea og Bohus. Sport og spill med guttegjengen reduseres til kanskje en kveld eller to pr uke. Spontanitet er som den reneste djevelskap å regne. Her skal man ikke sånn uten videre stikke ut til en fotballkamp på løkka, eller en barrunde med en gammel venn. Bort med ferdigpizza og hamburgertallerkener fra gatas grill og gatekjøkken. Av med slitte kule skinnjakker og grelle t-skjorter fra favorittfotballaget. Basskassa til stereoanlegget blir byttet ut med et søtt lite lampebord fra møbelringen og dartplata på veggen blir erstattet av et nydelig innrammet speil. Slik fortsetter vi å forme de inn i vårt bilde, eller –  det bilde vi vil at andre skal ha, av vår hjertes utkårede.

vålenga

Innen famlieforøkelsen står for tur, har vi en godt temmet og veloppdragen mann. En svigermors drøm. Stilig på håret og pen i tøyet. Veltalende og snill, hjelpsom og omsorgsfull. Han tar del i husarbeid og barneoppdragelse.  ( Norske menn er av faktisk av de i verden som bruker mest tid til huslige sysler… ) Barna vokser opp med deltagende fedre som baker boller til foreldremøter og serverer pølse og sjokoladekake i bursdagsfester. Kjører sine håpefulle til fritidaktiviteter, fletter hår og stryker skjorter. Men da barna har vokst opp og flyttet ut, hva sitter vi igjen med da ?  Den gangen vår tid er kommet og vi skal være der for hverandre, uten ansvar for sultne barnegap, lekser og fotballturneringer. Da vi skal leve ut våre drømmer og tenke litt på oss selv for ei stund ? Svaret er; slappe, lett korpulente pusemenn! Liggende i sofaen, uten tiltak eller fantasi. Så kan vi riste på hodet over mangel på engasjement, interesser eller spontanitet. Gi opp over forfengelighet og mangel på «baller». Irriterer oss over innblanding i møblering og plantestell.» Herreguuuuud så kjedelig, kan du ikke være litt mann !! ? »

sofagris

Det som redder både oss og dem, er midtlivskrisa. Da de roter rundt i kjeller`n etter den gamle skinnjakka ( som antagelig har blitt for trang ). Kjøper Harly`en han drømte om den gangen han var ung og fri men ikke hadde råd. Drar på fotballtur til England med gutta, iført supportertrøye og drikker øl av bukkehorn til de sovner på tribunen. Melder seg på jegerkurs og sitter stille som mus, våt og kald i grålysninga for å skyte et stakkars, men velsmakende, dyr. Det gir dem maskuliniteten tilbake, et hint av råskap og skikkelig mann, hulemann! - Åh, GUDSKJELOV….. – for det er jo det vi jenter vil ha….er det ikke ? ;)

jakt

 

One thought on “«Girls want cavemen…….don`t they ?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>