Grøss og gru og godteri………

hallow

Halloweenhelgen er over. Små og store barn har iført seg skumle kostymer, fryktinngytende masker, eller skremmende sminke, og samlet godteri i bøtter og spann. Gresskar i alle størrelser har gjort sitt inntog i landet, og folket har blitt relativt flinke til å skjære ut mystiske fjes og omvandle denne oransje grønnsaken til lysende lykter som stråler imot en ved mangt et inngangsparti,  med store fryktinngytende glis.

halloween

Dessverre bor vi sånn til, at hit kommer få eller ingen barn denne kvelden. Ingen som ringer på med skremmende hensikt, som roper imot en :»knask eller knep», og som viser seg fram i sin værste forkledning.Sikkert greit på en måte, for både Lensmann og Bella hadde vel gått fullstendig i spinn av skrekkblandet fryd :/ Godteriskålene får stå urørt, for senere kun ( dessverre)  å havne i våre egne mager, før det omskapes til fett og klistrer seg til sidevalkene. Ikke har jeg små barn selv heller, som trenger en hjelpende hånd med sminke eller kostyme, som gledestrålende tar bøtta i hånda, for å skremme livskiten av det meste av nabolaget og å få en godsak eller to.

Og debattene raser, hvert eneste år, siden Halloweenfeiringen ble et faktum i gamle Norge, en gang på 2000-tallet. Argumentene er mange, og etter min mening ganske dårlige. Alt fra at det er å oppfordre barn til tigging, til at det er unorsk tradisjon, at det er for dyrt og at det har tatt plassen til julebukken. Folk må da selvfølgelig mene akkurat hva de vil, og også ytre sin sak. Men hva er det som er så ille med det da ? Tigger Halloweenutkledde barn noe mere enn julebukkene gjør ? Er tradisjonen dårligere fordi den ikke har opprinnelse i Norge ? Hva er feil med at små barn gleder seg, kler seg ut, og har en liten fest i denne tiden da høsten er på sitt mørkeste ? Hvorfor plager det oss at det kommer en markering i høstmørket, som er til så stor glede for de aller minste ?

lederhose

Det merkelige er, da man først snakker om unorske tradisjoner, at da det for litt siden ble arrangert oktoberfester rundt omkring i landet, var det få negative kommentarer, trettende debatter og ilsinte argumenter. Da samles det voksne folk, gjerne i dirndl og lederhosen, som kom de direkte fra selveste Tyrol,  med seidelen i hånda og magan full av  øl, til de stuper omkull i kalde, glisne partytelt. Er det slik å forstå da, at vi gjerne kan godta en unorsk tradisjon, bare det øl og litt hornmusikk, og fullstendig uten medvirkning eller glede for vår yngste garde ?

spøkelse

Og da det gjelder kostnader….., litt sminke eller ei gammel maske, en avdanket kjole eller et hvitt laken, det kan da ikke koste all verden, eller være for vanskelig å få tak i. Og da smågodtet koster en 5-6 kr på billigbutikkene, har du en helt grei feiring for en hundrelapp!

Så er det dette med de lettskremte. Jo, det er ikke hyggelig med spøkelser og skrømt, om du er liten og redd og ikke forstår at bare er en ufarlig nabojente bak. Men så kan man jo  slukke utelyset, og skåne den lille fra den slags frykt. Jeg kan selv fortsatt huske skrekken, da det kom julebukker hjem til oss, med masker og mørke, lange frakker, som skrålte og bråkte, fulle som øsekar med lerka i hånda…..men det var voksne mennesker den gang, ikke uskyldige små. Men kjære vakre vene…..jeg ønsker julebukkene hjertelig velkommen….selv om dens historie langt ifra er så uskyldig som den høres ut nå til dags. Tradisjonen stammer helt tilbake fra middelalderen, og i seinere århundrer symboliserte den døden eller Åsgårdsreia, utkledd med raggepels og bukkehorn,og gikk gardimellom for å skremme barn og tigge mat og dram. Først i nyere tid ble den en trivelig koseklump, forbundet med julesanger, klementiner og pepperkaker. Det hadde vært utrolig koselig med et par julbukker på døra i romjula, men jeg har ikke sett en enste en, siden lenge før Halloween gjorde sitt inntog her til lands.

høstbord

Nå er nok jeg ei dame som liker både tradisjoner og høytid, som elsker liv og festivitas. Jeg hører nå at høsttakkefesten er det neste som kommer, og jeg skal ta den i mot med uforbeholden glede. Og tro det eller ei, det er en gammel norsk tradisjon, fra før landet ble kristnet,  og gikk under navnet Mikkelsmess. Den markerte slutten på høstonna og ble etterhvert feiret på lik linje med jul, påske og midtsommer. Vi trenger et ekstra lyspunkt i mørket, og vi kan godt rette en takk til kloden vår !

eplegris

Så kom igjen, all fest og all høytid, som samler oss rundt samme bord. Som skaper tradisjon og felleskap, som holder oss sammen, store som små, og som gir oss en ekstra oppmuntring,  Kom jul med lys og nisser og bukker, kom påske med harer, kyllinger og håndmalte egg, kom midtsommer med grill og bål og bryggedans, og kom Halloween, hver eneste høst –  med grøss og gru og godteri :)

smågodt

2 thoughts on “Grøss og gru og godteri………

 1. Birgitte Velde says:

  Hei Unn!
  Har ikke sett deg på sjekk inn på en stund, vet ikke om du fortsatt jobber der… Jeg er en kollega som har hatt stor glede av å lese din blogg, helt tilfeldig, fordi en annen kollega har delt den( Hanne Sundt) . Det merkes at du finner glede i å skrive for du gjør det med innlevelse, godt språk og et herlig «glimt i øyet». Du setter fingeren der den skal være i temaene du velger å skrive om og belyser det fra flere vinkler, så Keep up the good work. HERLIG

  • mittlivsomunn.org says:

   Hei, Birgitte :)
   Beklager meeeeget seint svar, men takk for gode tilbakemeldinger :) Jeg har dessverre sluttet i SAS, etter litt egen sykdom og pga familien, da det ble vanskelig for oss at både jeg og mannen jobbet turnus. Koselig å se at skrivekløen min er til glede for leserne. Bare følg med, det kommer stadig noen linjer :)
   Hilsen Unn :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>