Til ungdommen….

17 mai

Norge er verdens beste land og bo i ! Det har engelske Legatum institute fastslått etter rangerering av 142 land….og ikke nok med det, det er 6. året på rad :) Vi skårer høyt på utdanning, helse, inntekt og sosialt liv, for å nevne noe. Ingen trenger hverken å fryse eller sulte, og spiller du kortene dine rett, kan du ha det som kua i den grønne enga, her i kalde nord.

Og hvem har stått ansvarlig for dette fantastiske landet ? Denne herlige velferden ? Generasjonene før oss- joda – det er klart, de har gitt oss en fantastisk arv. Og vi, om vi forvalter den rett,  hvem skal vi gi denne arven videre til ? Våre barn, og barnebarn,…..vil de klare å disponere den ? Det blir sagt så mangt om dagens unge. De er late, de er bortskjemte, de er skjødesløse og de er storkrevende. Stemmer det ? Står det så dårlig til med dagens unge ? Er de en gjeng med forkjelte unnasluntrere, som suger ut det de kan av velferd og overskudd. Skor seg på opparbeidede goder, mens de driver dank og pønsker ut faenskap, og er totalt uinteressert i samfunnet de er en del av. Eller å følge opp arbeidslinja for å fortsatt sørge for gamle moder Norge`s hardt ervervede goder . Er de en overfladisk glasurgenerasjon ?

osl-kø

Nei, jeg tror ikke ikke det er sannheten, om norsk ungdom! De aller fleste ungdommer jeg kjenner, og jeg kjenner en del, – er i full aktivitet. Noen sitter ved skolebenken hele uka, jobber med oppgaver på kvelden og jobber i helgene. Andre er i full jobb, enten fordi de ønsker å jobbe og tjene sine egne penger, eller , — som for en av mine, tjene opp til videre utdannelse. Eller de jobber det de kan og har deltidstudier ved siden av, og i tillegg er en del av dem aktivt engasjerte i politisk arbeid.

I min jobb på OSL, satt ungdom, fra 18 år og oppover , i skranken på innsjekk fra før fanden fikk på seg tøflene, som vil si, på sommerstid, kl 0300 om natten. Høflige flotte unge mennesker, som ofret fest og sosialt liv, for å spe på en slunken studentpung. Jentene med oppsatt hår, høyhela sko og  strålende øyne. Gutta med nyfrisert hode, slips og strøken skjorte. Alltid på plass, alltid like smilende og imøtekommende, til tross for utskjelling fra frustrerte passasjerer, kilometerlange køer og en evig kamp mot klokka.

studenter

Hele OSL kryr forøvrig av arbeidsvillige ungdommer. En del av dem er svenske, eller av annen utenlandsk opprinnelse, men en god del er også norske. Og nå, – som jeg er tilbake  i helsevesenet finner jeg akkurat det samme der, som jeg gjorde tidligere. Ungdommene kommer og fyllte inn turnushull, på kvelder, helger og helligdager. Gir de gamle sliterene en etterlengtet pause og vier gamle syke og pleietrengende en omsorg som mange ikke vil tro var et ungt sinn til dels. De har styrke, oversikt og pågangsmot. Fyller pleierollen både i bredden og høyden og gjør det med klare hoder, lette sinn og våkne blikk. Også her er det mange studenter. Enten de skal bli helsefagarbeider eller sykepleiere, – jobben blir gjort, på aller beste vis, og i hårfin balanse mellom stressende vakter i hjemmesykepleien og krevende studier, karrer de til seg noen skarve kroner fra et budgett tynnere enn en sytråd. Men de har også valgt dette som sitt levebrød, valgt en stressende hverdag, høye krav, tunge løft, stort ansvar og en minimal sjanse for topplønn. Et valg for det meningsfulle, barmhjertighet og verdighet, hvor samarbeidsevner er en absolutt nødvendighet, og etikk og moral er de viktigste egenskaper og jeg`et kommer i siste rekke.

13436089_10208130150924219_1892378715_n

De unge har det nok tøffere i dag enn noen gang tidligere, samfunnsmessig sett. Det er så og si slutt på å få seg en jobb uten utdanning, i allefall en fast stilling, på særlig mer enn 17 %. Kravene er flere, og større. Men jeg hører sjelden de unge klage. De må slåss mot billig , utenlandsk arbeidskraft, som betaler en brøkdel i skatt ( sett bort fra de norske studieplass og frikort  ), som kanskje ikke har familie eller venner de ville tilbringe tid med mens de er her. Som bor i kollektiv med et minimum i husleie og har felles bil, og som vender nesa mot hjemlandet da kontoen er fyllt for å fullføre en drøm om reise eller studie. Forstå  meg rett. Jeg har absolutt ingenting i mot arbeidsinnvandrere hverken fra Sverige eller andre steder, tvert i mot, – de trengs, og de gjør en fantastisk jobb, men det er en ekstra utfordring for norsk arbeidsvillig ungdom.

elvis

I alle disse årene, mens landet vårt har vært i vekst, har ungdomskulturer blitt slaktet og ungdom vært en utskjelt gruppe. Fordi de oppunerer, de demonstrerer,  de strekker grenser, og de tenker nytt. Våre mødre og fedre var Elvis-fans, og deres foreldre satte kaffen i halsen over skeive smil og frekke hoftevrikk mens ungjenter dånte verden over. Deretter kom Beatles, og mor og far rev seg i den snauklipte sveisen, over påvirkningen fra disse fire gutta fra Liverpool, med en hårmanke som kilte skjortekragen,helt fra de platedebuterte med «Love me do» i 1962. Siden kom parkbevegelsen, flower power, med dop, langt hår og slengbukser, osv osv….verden går av hengslene, gang etter gang etter gang!Og hva skjer ? – jo, de aller fleste blir det folk av!  De blir lovlydige, arbeidsomme borgere som bidrar til felleskapet, oppdrar sine barn og betaler sine regninger.

punker

Hvor hadde vi vært i dag, uten tidenes ungdommers overmot og skarpe kritiske hjerner ? Uten energien og nysgjerrigheten som er ungdommens ledende stjerne ? For vi som er «gamle», vi har mistet det på vegen. Blitt satte og grå, fornøyde og slappe. Mener mye om mangt, men orker knapt nok å si det, annet enn med ei linje på et kommentarfelt på facebook. Vi som var dessertgenerasjonen, med pop og rock og discoteker, med punk og  heavyrock i sjabby kjellerlokaler, vi har sklidd inn i en behagelig allmenn masse. Nå gir vi stafettpinnen videre, og det kommer til å gå meget bra, for de er fantastiske disse unge, som kommer etter oss :) Jeg er overhodet ikke redd for alderdommen, hva pleierne angår, for vi kommer til å då meget godt stell av våre etterfølgere, og jeg er full av beundring og respekt ! Så med dette sender jeg min hyllest – TIL UNGDOMMEN !

ung

 

 

 

2 thoughts on “Til ungdommen….

  1. Karin Stornes says:

    Takk for at du skriver så fantastisk bra. Jeg er enig med deg, Unn. Vi har virkelig mange flinke ungdommer rundt oss.

  2. Karianne Bakken Grøterud says:

    «Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere».

    Så sa Sokrates ca år 400 f.Kr. Intet nytt fenomen med andre ord. Og siden det har gått bra i så mange år etter, har jeg stor tro på at det skal gå bra framover også. :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>