Fars dag :)

farsdag

I dag er det far sin dag :) Fedre over hele landet skal hylles. Små barn skal overrekke selvlagde kort med glitter og skeive bokstaver, pakker fra G-sport og Dressmann, hjembakte boller og ferdigkjøpte marsipankakerkaker fra Rimi eller Rema 100, og servere frokost på senga. Eldre barn skal på besøk til sine fedre, med en blomsterkvast fra bensinstasjonen eller ei skjorte som blir liggenede ved siden av den fra i fjor. Spise kake og drikke kaffe og vie noen timer til sitt mannlige opphav…..pappaene skal få den oppmerksomheten de fortjener.

Jeg leste en link fra en avis her for noen dager siden. Stakkars pappaen av 2014 sto det. Han som har kjevlet i den ene hånda og stresskofferten i den andre. Som skal være like god som mammaen, men i tillegg gjøre karriere, ha 100 % stilling og helst mer. Ja, det er et sabla slit….det vet vi jo vi kvinner, for vi har jo vært i denne dobbeltrollen i årevis, i godt og vel 40 år nå.

kvinnefrigjøring

Helt siden 68`erene sto på barrikadene, brente bh`er og slo et slag for frie pupper, fri sex og fri abort, har kvinnene hatt minimum 200 % stilling. Det var ikke lenger sånn at jentenes utdannelse bare skulle være noe å falle tilbake på. Noe å livnære seg av om mannen falt fra, å fylle livet sitt med da ungene flakset velfødde og ferdig utdannede ut av redet, eller, i værste fall, om det skulle komme til å ende i skilmisse. Kvinnene skulle realisere seg selv. Bruke utdanningen sin. Kombinere det med småbarnsomsorg og familieliv. Og de satte seg raskt inn i rollen. Ble de reineste sjonglører, med ungen under armen, og ryggsekker, bleieposer, regntøy, matpakker og handlelister i begge henda. Ofte hadde de forberedt både middag, kveldsmat og boller til kaffen før de dro til dagmammen, som sånn i starten egentlig var det eneste alternativet for barnepass. Da de kom hjem og både mann og barn hadde spist seg gode og mette på den oppvarma gryteretten, og far tok snadde og avis og fant sin plass i sofakroken,  og barna kunne leke i gata eller på rommen sine,  sto klesvask, oppvask og husvask for tur. Og i helgene, da det var mulighet til å slappe av en dag eller to, da var det bare å brette opp skjorteermene og dra på gummihanskene, tilrettelegge for neste ukes stress og mas, sortere tøy, fylle frysern med bakst  og ellers ta igjen noe av det forsømte. Bare de mest myke mennene , de som virkelig grodde skjegg og gikk i strikkevest og fotformsko deltok i husarbeidet, mer enn å stille som ivrige og høymeldte oppmenn på guttungenes fotballag.

Og regjeringen kom etter. Tilrettela for mødrene med fødselspermisjoner og barnehageutbygginger. Foreningene kjempet om høyere lønn i omsorgsyrkene, som oftest var kvinnenes domène, og etterhvert for likelønn, som de gjør den dag i dag.

multitaskingmor

Dette var kvinnenes nye og etterlengtede frihet ! Det høres ikke mye fritt ut, sånn som jeg beskriver det her. Men det var retten til å tjene egne penger, delta i samfunnet mer enn i foreldremøter og kakebasarer, og å bruke hodet på annet enn middagsplanlegging og barnas lesestunder på sengekanten.

Nå har mannen kommet inn. Inn i barnas liv, inn på fødestuen, kjøkkenet, vaskerommet og foreldremøtene. Er det da synd på de ? NEI!! De er heldige! Fedre av i dag er oppvokst med mødre som jobbet. Mødre som måtte ty til ferdigmat og halvfabrikata. Som hadde førerkort og utdanning, meninger og påvirkningskraft. De har fått være med fra starten av. Vugget i søvn på natterstid, tørket gulp og skiftet bleier. Fått med seg første tann, første ord og første skritt. Vet hva de liker best, både prinser og prinsesser. Vet hva de kan og hva de ønsker seg. Små barn roper like gjerne på pappa som på mamma.

kramer

Før kvinnefrigjøringen var et faktum skapte arbeidsfordeling, med en karierejagende mann og en hjemmeværende kvinne , en balanse i familien. Foreldrene hadde hver sin jobb, hver sine oppgaver, han ute, hun hjemme. Nå er balansen gjenvunnet. Det er ingen likestilling om man bare deler på noe,  – man må dele på alt!

Og regjeringen kommer etter. Nå har fedrene sin egen kvoterte del av permisjonstiden og det er så godt som full barnehagedekning. Yes! Vi har klart det ! Ingen kan i dag si at pappaene gjør en dårlige jobb, eller en mindre jobb, i det å oppdra eller forsørge sine barn. De får unger som virkelig kjenner pappaen sin, og de kan like godt som moren fortelle om utviklingen og oppveksten til sine barn. De har bevist at de har like god omsorgsevne som sine søstre. Ja, de er gode, pappaer av 2014.

gladipappa

I dag skal jeg besøke pappa`en min. Han er pappa av en annen tid. Vi har en annen type historie, pappa`en min og jeg, enn de som blir laget av pappaer og døtre av i dag. Han hadde ingen permisjon. Deltok ikke i barnas hverdag, matpakkesmøring og kostymeball. Men han ga meg livet, musikken og skrivekløen :) Min mor vil også si tempramentet, rappkjeften og vrangskapen ;) – og det går det alltids an å være takknemlig for. Så han fortjener litt oppmerksomhet, han, og alle andre pappaer!

God søndag, og god farsdag :)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>