Vil vi slutte å mobbe ???

mobbing

Debatten løper som ild i tørt gress, om mobbing. Det siste tilskuddet er nettmobbingen. Slibrige kommentarer, sexrelaterte meldinger, drittkasting, baksnakking og nedverdigende holdninger. Barn og unge bruker sitt domene, også til det negative. For det er barn og unge vi vil til «livs» da vi snakker om å få slutt på mobbingen, er det ikke ?

Mobbing er grusomt. Det er nedbrytende, krenkende, destruktivt og hemmende. Ethvert oppegående menneske vet hva mobbing kan føre til, sosialt, psykisk og fysisk. Dette blir vi stadig påminnet om , og vi slutter oss til både gråtekor og kampanjer. Tar fram det innerste vi har av empati og sympati , legger hjertet i bløtt og ansiktet i sørgelige folder, mens vi skjeller ut mobbere og ansvarlige voksne, for at de velger å overse, ikke tar tak i det, eller ikke gjør nok for å få slutt på det. Fordi de misskjøtter sin stilling eller posisjon , enten som proffesjonelle eller som medmennesker.

farmen

Det er den enkle delen av det. Å sitte ved hver sin pc, foran hver sin tv-skjerm eller med hver sin avis og være medfølende, sinna og frustrert på mobbeofrenes vegne. Så hva gjør vi, vi «voksne», da linken på facebook er delt og kommentert, avisen er lagt vekk, eller nyhetssendingen er over ? En stor del av oss setter oss med en god kopp kaffe i godstolen, og følger Farmen, Sinnasnekkern, Luksusfellen eller det som værre er. Programmer som er smidd over en herselest værre enn noe annet. Der ord som idiot, drittsekk ol. florerer værre enn fluer over en hestelort. Mennesker blir satt opp mot hverandre, blir frosset ut, utskjelt, tråkket på og målt ut i fra alt fra utseende til fysisk styrke, tro og evner. Tv 2 og Tv3 er absolutt et par av værstingene i så måte, og plasserer, foran drømmende sjeler og folk i krise, en gulrot så stor at det er umulig å motstå, selv om det betyr å selge hele sjela si til djevelen. Puttet inn i en unaturlig setting for å tyne ut det mest primitive i oss, mens allmennheten er tilskuere og tv-selskapene håver inn penger via seertall og reklamemidler.

Til og med nåtidens humorprogrammer går ut på å drite hverandre ut, og bruke mest mulig ukvemsord. Og folket koser seg, slår seg på låret og slipper latteren løs. I sofaen ved siden av sitter barna og ungdommene og får inn, i mektige og store doser, en omgangsmåte, og et språk, som er milevis unna det vi ønsker de selv skal bidra med i sin omgangskrets eller væremåte. Vi tar kanskje ikke denne ukulturen med oss inn i virkelighet og hverdagliv, men hva med de unge ? Kan de vite forskjellen ? Har de erfaring og refleksjonsevne nok til å bære all denne negative inputten, uten å sette den inn i livet på en upassende måte ?

pc

Og etter at programmene er slutt, hva gjør vi så ? – Jo, vi diskuterer det på nettet. Legger ut linker og snutter, lager kommentarfelter lenger enn en lang lørdag og legger for dagen en språk som ikke en gang er rennestenen verdig. Og vips ! – så har den omsorgsfulle gråtekona, som følte sånn med mobbeofferet,  lirt av seg ei lekse med kalleord og bannskap som om var hun besatt av fanden sjøl! Som eksempel kan jeg nevne Farmendeltager Olav Harald Ulstein og alt han har blit utsatt for av hets og kritikk i full offentlighet pga sin deltagelse i serien. Jeg har dessuten lest side opp og side ned med kommentarer om vår regjerende statsminister i forbindelse med vedtak, lovforslag etc som er gjort av nåværende regjering. I en Facebook»debatt» vedrørende forandringer i uføretrygden var det 28 kommentarer. 18 av disse omhandlet Statsministrens påståtte manglende IQ  og utseende på en svært sjikanerende måte. Mine tanker er da, » når vi kan uttrykke oss sånn, på en offentlig nettside, hvordan er da omtalesjargongen rent privat ?» Disse eksemplene er slett ikke tatt fra samtaler mellom barn og unge, men fra voksne mennesker, som selv har ansvar for barn og / eller barnebarn, enten hjemme eller i arbeidsammenheng. Men barn og unge er årvåkne, med nye friske hjerner. De leser, og de husker!

tvkanaler

Jeg tror ikke dette er bevisst, at vi mener noe det ene minuttet, for så å gi blaffen det neste. Jeg tror rett og slett ikke vi tenker over hva vi  gjør, hvilke holdninger vi legger for dagen. Hvilke «ører» vi har som tilhørere, og hvilken makt som ligger i ordene som blir sagt eller skrevet. Vi kan nok ikke alltid klare å kun si de rette tingene, vi er bare mennesker og vi kan av og til ha behov for å lette litt på trykket. Vi kan heller ikke alltid vite at nettopp den personen, det barnet eller den ungdommen vi har ved vår side akkurat der og da er mer nærtagende eller sårbar enn hva vi er vant til. Mennesker er så forskjellige, har så ulike utgangspunkt og varierende referanser, erfaringer og grenser.

Min oppfordring, til alle oss ansvarlige, enten vi er foreldre, lærere, regjering eller media, er å se på hvilket samfunn vi vil ha. Hva vi vil gi folk av holdninger, språk, og mellommenneskelige relasjoner. Er sjikane, utpressing og flåsete sleivkjeft god underholdning?Er mennesker i det offentlige lys lovlig villt, om så bare verbalt ? Ja…..vi må starte i hjemmet, i familien. Men er ikke hjemmet, og familien, også et lite samfunn, som gjenspeiler utviklingen og prosessene rundt oss ?

fakkeltog

Historien om Odin har satt fart i debatten på nytt, satt nytt søkelys på dagens form for mobbing. Satt sinnene i kok og hjertene i beredskap. Det samme har 14 år gamle Villemo. I dag arrangerer de fakkeltog i Oslo, Villemo og mammaen hennes, fra Jernbanetorget kl 1600, opp Karl Johans gate, til Stortinget. Vi kjenner alle noen, som er blitt mobbet, eller som mobber. Vi kan alle kjenne på følelsen av å bli stilt utenfor et felleskap. Føle at vi ikke duger, eller ikke passer inn. Ubehaget ved å føle at man ikke blir likt, eller skammen da noen som betyr noe for oss setter oss i et negativt lys, kanskje med flere til stede. Ta fram disse følelsene og kjenn litt på dem. Gjør det for Odin og Villemo. Gjør det for den jenta eller gutten som du kjenner, eller kjente en gang. Bli med i fakkeltoget kl 1600, eller kanskje kan man tenne et lys, for menneskeheten, for håpet, og troen på at VI VIL SLUTTE Å MOBBE ! :)

tennlys

2 thoughts on “Vil vi slutte å mobbe ???

  1. Karianne says:

    Amen! (Pst. Anbefaler å lese tråder som omhandler overvekige også. Da får du bokstavlig talt; kjøtt på beinet når det gjelder mobbing og ordbruk!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>