Å bare være hjemme…..

Gurimalla hvor herlig det er å være hjemme! Gå der å sulle og holde på med litt huslige sysler !! Det må uten tvil være den rollen av alle,  her i væla, som er den beste, sett i forhold til både selvfølelse, betaling og verdsettelse, eller ?

fridag

Ta en sånn gjennsomsnittlig norsk kjærring. Sånn som meg. Medium 40, ( godt og vel ;) ), med mann, to barn, hund og katt, enebolig, og som regel en full dags jobb, utenfor hjemmet. Nå har jeg , av forskjellige årsaker, vært hjemme en periode, Men som regel er man på jobb, de beste timene i døgnet. Så la oss si hun har en fridag, –  kvinnen i huset -husmoren.

Drømmen er å ligge lenge, sove til man våkner, strekke seg, fange iPad`en og sjekke nyhetene på Facebook, Instagram og VG-nett. Så tulle seg inn i god gammel, slitt og lodden morgenkåpe. God tid på badet. Ta et realt oppgjør med ugla i speilet. Dusje, skrubbe, peele, smøre, pleie, børste, føne, pudre og sminke. Ta på seg noe behagelig. Noe som ikke strammer, og som dekker der det behøvs. Geipe overlegent og beseirende til speilugla, sette på vannkokern, smøre noen blingser, snakke litt i telefonen, strikke litt, lese litt……….. eller se en gammel, koselig film……..drømme seg bort, kjenne på følelesen av en lang, blank ubrukt dag, klar til fri benyttelse…..! :)

morgen

Sånn kunne det ha vært ja, Men som regel, som  regel er det sånn : Opp i vettug tid, i allefall innen kl 9. Rett inn på badet, kjapp kattevask, strikk i håret. På med joggedressen. Ugla har overtaket, så man stikker av , med halen mellom beina, før hun setter i å gapskratte. Lufter tissetrengte katter og bikkjer.Hyler ned en kopp med kaffe, sånn at om du ikke egentlig er våken, så tror du det i det minste. Sluker ei skive med brunost som er svett, fordi guttungen forlot den på kjøkkenbenken i morres, og før siste bit er nede er bøtta halvfull med vaskevann. Musikken må på,  på max styrke, skal man overleve dagens dyst.Ungdomsromma får være i fred, for skal du ikke bli skapdranker og pilleavhengig, åpner du ikke de dørene frivillig ! Men inn på eget soverom; av med sengetøy, tørke av karmer, lister og nattbord. Sortere klær – finne ut hva som er brukt og ikke av ektemannens assorterte utvalg. Støvsuge madrasser og gulv. Re opp senga, sette på vaskemaskinen, og så er det badet. Skure badekar, skure do, polere vask og blandebatterier, kaste tomme dusjsåpe- og sjampoflasker. Ta ut av vaskemaskinen, sette på tørketrommel og ny maskin.

husmor

Kjøkkenet står for tur. Fylle oppvaskmaskinen med bestikk og tallerkener, som familien forøvrig tror kan gå av seg sjøl. Sjekke kjøleskapet for utgått melk og gammelt pålegg. Gni gjenstridig fett av ventilatorhetta, tørke av overflater på skuffer og skap, polere komfyrtopp og oppvaskkum. Bare stue og gang er igjen, klokka går, må snart på butikken. Stresset stiger og svetten siler. Nytt vaskevann, rein klut. Tørke støv. Kaste og erstatte stearinlysstumper, pusse glassbord, pc- og tvskjerm, riste puter og pledd, støvsuge gulv og sofaputer. Tømme tørketrommelen, inn med nytt, på med siste vaskemaskin. Dunken er tom og man sukker lett av en seirende følelese. Endelig siste strøket med moppen, nynner «we are the champions», og setter bøtte og moppeskaft tilbake på vaskerommet.

remaråholt

Kjapp dusj, representabelt tøy, hverdags-make-up, håret i klype og minst 37,9 i temp. Det lille du trengte på Rema 1000 koster ca en tusenlapp, for dattera må ha en spesiell balsam, og spiser ikke annet en gullsalami. Guttungen må ha nescafe og gul saft, og gubben må ha barbersaker. Man må ha wc-and og oppvasktabletter, tørkerull og dopapir, og brød og kjøtt og poteter. Kortet dras så det svir i sjela og klokka drar seg mot middagstid. Endelig er man er snart i mål, kjenner man er sliten, beina er tunge  og ryggen verker, men nå er det lys i husmortunellen,  og man nesten vrenger høytalerne i bilen, mens man stemmer i med en nydelig duett med Henning Kvitnes på vegen hjem.

Huset lukter av blomster og furunål da man tømmer oppvaskmaskinen og setter potetene på kok. Rydder på plass varer, steiker et par kg medister,skreller gulrøtter,varmer surkål og dekker bord. Du  hører bilen på gården, gubben og unga som skravler på veg inn. Bikkjene bjeffer i ellevill glede og får en lekestund ute mens middagen blir klar.

medister

Og så sitter de ved bordet og middagen blir fortært. Gangen er overstrødd av vissent lauv og grus og blaute støvler. Et par jakker er hengt på en spisestuestol og lommene er tømt på kommoden i gangen. Man anmoder om rydding på respektive rom og de nikker, de unge, de må bare slappe av litt først. Så man rydder av bordet, fyller oppvaskmaskinen på nytt og slår nesten stiften av lutter, uhemmet glede da venninna ringer og byr på en kaffe. Energien man har lagt i såpevann og vaskeklut er på rask veg tilbake, da man med lette, muntre skritt forlater huset for en hyggestund med en søstersjel.

Et par timer etter, da det er godt og vel kveld, er du hjemme igjen. Ungdommen har rydda og støvesugd rommene sine etter beste evne, så støvsugern ligger midt i gangen, mellom støvlene som ble nonsjalant plantet der i stad. Vaskerommet bugner av skittentøy og x antall enslige sokker. På badet klamrer et par halvvåte hånklær seg fast i gulvet, det er et loddentlag av skjeggstubber i servanten og sjampoflaska ligger og lekker som ei sil i badekaret. Tepakker, kaffebokser, sukker og melk står etterlatt på kjøkkenbenken, og stuebordet er oversvømt av kopper og glass. Du rusker opp et værste, men nå er det kveld, og tid for en serie du følger på NRK. Så du henter deg et glass med gul brus, finner fram strikketøyet og brillene og tar den faste, etterlengtede plassen i sofakroken. I hvilestolen på andre siden av bordet sitter gemalen med en tilfreds mine og halvsover, kikker så vidt opp og sier ; » skal du bare være hjemme i morra og ? » ;)

sofamann

2 thoughts on “Å bare være hjemme…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>